srijeda, 21. siječnja 2015.

Eugenio Montale

Еуђенио Монтале (итал. Eugenio MontaleЂенова12. октобар 1896— Милано12. септембар 1981) је био италијански песник, највећи представник италијанског херметизма.
Поезијом лишеном сваке речитости изражава тегобу савременог човека у њему отуђеном свету. Главна дела: Сипине костиПрилике,Олуја и другоСатураДневник 71. и 72. годинеСвеска за четири годинеАутодафеЛептир из Динара и друго. Добитник је Нобелове награде за књижевност 1975. године.

Eugenio Montale, veliki italijanski, usamljenički pjesnik XX stoljeća, u jednoj od svojih pjesničkih kritika, osjećajući da se odvojio od savremenog života, je maštao o ljudskom “sastanku suprotnosti” do efekta: “Ja sam se svjedočio o izvanrednom postignuću ljudskog mišljenja, koje je zaista spektakularno i nespretno i iz kojeg proizlazi jedinstveni zakon univerzalne vrijednosti, tj. za svaku ljudsku korist i napredak, postoji ograničenje koje je neko slabljenje ili gubitak negdje drugo, u toj mjeri da ukupni iznos ljudske sreće ostane isti kao i uvijek.” Montale dalje zaključuje: “Potpuno sam uvjeren da čovjek ima tendenciju da uskoči u utopiju ovako ili onako. Da bi umanjio tu svoju sklonost maštanju, čovjek bi mogao na kraju završiti kao jedna vrsta koja je manje inteligentna i manje prikladna za Zemlju.”

Jidi MajiaEugenio Montale

Nema komentara:

Objavi komentar