utorak, 20. siječnja 2015.

Toni Morrison

MORRISON, Toni (1931),
američka prozaistica

Romani Morrisonove opisuju iskustvo Crnaca u SAD-u, od ropstva do danas. Ona koristi povijest, ali ne kao glavni predmet već kao pozadinu  u senzitivnom i duhovitom opisu emocija i odnosa običnih ljudi. Ono što se dogodio njihovim precima, i crncima općenito, samo djelomično određuje što su oni danas. U romane Morrisonove spadaju Oko savršeno modro (The Bluest Eye, 1970), o djevojčici prema kojoj postupaju loše i koja bježi iz stvarnosti u maštu zamišljajući da ima plave oči;  Solomonova pjesma (Song of Solomon, 1977), o čovjeku koji pokušava naći smisao svog života istražujući prošlost svog naroda;  Tar Baby  (1981) o tenzijama između današnjih 'uspješnih' crnih ljudi (od kojih neki misle da su postigli uspjeh s kompromisom u odnosu na njihovu rasnu baštinu) i siromašniji (moguće čišći) njihovih sugrađana od kojih su se sada otuđili;  i Jazz (1992), čija se radnja odigrava dvadesetih u Harlemu. Njen noviji roman, koji je objavila nakon dobivanja Nobelove nagrade 1993., je Raj (Paradise), zagonetno djelo o rasnim i kulturnim sukobima u jednom gradu u Oklahomi gdje žive samo Crnci.
PROČITATI
Ljubav (Beloved – radnja se odigrava tijekom razdoblja nacionalne rekonstrukcije nakon Građanskog rata), Sula (o prijateljstvu dviju Crnkinja koje su odrasle u Ohiju  dvadesetih i tridesetih godina).
► Alice Walker: Meridijan (Meridian); Zora Neale Hurston: Njihove oči su gledale Boga (Their Eyes Were Watching God); John Edgar Wideman: Reuben; > James Baldwin: Kad bi Ulica Beale mogla govoriti (If Beale Street Could Talk).

Sedamdesetih godina XX stoljeća, svjetska književnost je bila svjedok temeljne metamorfoze što se pokazalo uzdizanjem subkulturnih pisaca i pjesnika koji su bili potvrđeni od strane glavnih kritičara. Toni Morrison je američka spisateljica, dobitnica Nobelove Nagrade 1993., poznata na engleskom govornom području po remek djelima kao što su Solomonova pjesma, Tar Baby, zbog njihove epske teme, živog dijaloga i detaljno opisanih likova. Većina njenih djela je prevedena na kineski, ukupno njih 6 ili sedam. 

Jidi Majia


Nema komentara:

Objavi komentar