subota, 21. veljače 2009.

Sinopsisi romana


SINOPSISI ROMANA ŽARKA MILENIĆA



POJELA IH KIŠA

U mali grad Bukač na obali Save dolaze na Veliki petak, kada pada kiša, u podne, na prvi dan proljeća dolaze tri brata patuljka: Karlo, Šarlo i Marlo Diklić. Karlo je pisac, Šarlo je major i političar a Marlo glumac i bivši klaun. Na taj dan i sat je vrijeme u Bukaču stalo i kiša stalno pada, Sava preplavljuje i grad polako tone, ljudi se voze čamcima, mnogi bježe iz grada.
Braća, koja nose zelena odijela, preuzimaju vlast u gradu dolarima i podmićivanjem. Karlo postaje direktor novog kulturnog centra, Šarlo gradonačelnik i zapovjednik nove vojne formacije, a Marlo vlasnik hotela u kojem je odsjeo te gradi veliko kino.
Braći i onima koji su uz njih otpor jedini pruža mladić s nadimkom Tukac koji okuplja svoju vojsku.
U isto vrijeme u grad dolazi i slijepi prorok na kojeg nitko ne obraća pažnju.
Na kraju kiša prestaje padati, vrijeme počinje normalno teći, voda se povlači u korito Save a braća Diklić se pretvaraju u žabe dok Prorok produžava svojim putem pretpostavljajući da su braća Diklić prodala duše vodenom đavlu.

Napomena:
Izdavač: Meandar, Zagreb, Hrvatska, 1995.

DJEVOJKA LANENE KOSE (PRELUDIJ)


Tridesetogodišnja Emilija radi u knjižnici jedne osnovne škole u malom gradu Bukaču. Njen vršnjak, muž Ferdo, koji je nervno obolio, te je umirovljen, po cijeli dan gleda televiziju. Emilija je muža prestala voljeti jer je uvidjela kako je drugačiji nego što joj se predstavljao, sebičan, razmažen i neotesan. Nije imao razumijevanja za njene pjesme ni uopće za nju kao senzibilnu ženu.
Emilija je ljubiteljica klasične glazbe, posebice voli Debussyjev preludij "Djevojka lanene kose". Voli i djecu i druži se s učenicima koji često dolaze u njenu knjižnicu. Prijavljuje ekipu za kviz o poznavanju Cesarićevog djela na razini grada i ta ekipa pobjeđuje.
U Emiliju se zaljubio njezin kolega nastavnik tjelesne kulture Berislav, no ona ga odbija. Zbog toga Berislav šalje anonimna pisma Ferdi u kojima ocrnjuje Emiliju izmišljajući da ga ona vara te da ima vlast u školi i drugo.
Emilija je zaljubljena u njenog kolegu Valentina. Njenom zaslugom je on i zaposlen. No, Valentin na nju ne obraća pažnju (na kraju će se ispostaviti da voli drugu) a Emiliju voli Miroslav, novi ravnatelj škole.
Berislav posjećuje Ferdu i, kad mu nehotice zakloni televizijski ekran, ovaj pobjesni i premlati ga. Zbog toga završi u bolnici a Ferdu smjeste u bolnicu za umobolne. Emilija se na kraju udaje za Miroslava.
Ovo je ljubavna priča s umetnutim Berislavovim pismima koja su pisana ironično i s puno humora. U romanu je dana slika života u provincijskom gradu, a posebice su opisana zbivanja unutar jedne škole i to odnosi među nastavnicima i nastavnika prema učenicima.

Napomena:
Prvo izdanje pod naslovom "Djevojka lanene kose": Novi list, Rijeka, Hrvatska, 1997.
Drugo izdanje pod naslovom "Preludij": MD, Zagreb, Hrvatska, 1997.



ZABORAVLJENA PLANETA (VIDILAC S GALE)


Na planeti Gali postoji samo jedan kontinent i okolni otoci. Na malom pustinjskom otoku nazvanom Krivi otok nalazi se kažnjenička kolonija gdje žive osušenici na smrt. oni sami kreiraju svoj život dok im s Kontinenta dovoze brodom jednom tjedno hranu i vodu.

Napomena:
Prvo izdanje pod naslovom "Zaboravljena planeta": Rival, Rijeka, Hrvatska, 1999
Drugo izdanje pod naslovom "Vidilac s Gale": Slovo, Zagreb, Hrvatska, 2008
ADELA


Filipović je pedesetogodišnjak i neugledni službenik koji neočekivano postaje direktor u svom poduzeću u provincijskom gradu Bukaču. Prije toga radio je s dvojicom kolega koji su ga ismijavali posebice zbog čistačice koju je on odbio i koja je umrla. Njemu se sviđa tajnica Gordana i on misli da će je kao direktor osvojiti ali ga je ona samo iskoristila.
U Filipovićevo poduzeće se zapošljava nova dvadesetogodišnja čistačica Aldina s kojom se direktor Filipović upušta u vezu. Njegova žena Marica primjer je žene koja je apsolutni gospodar nad svojim mužem. Uz to oni žive u Maričinom stanu. Oni su imali kćer Adelu koja je umrla u dvadesetoj godini od leukemije. Aldina podsjeća Filipovića na Adelu. Filipović se često sjeća svoje kćeri, nižu se slike iz prošlosti, posebice vezane za njegov promašeni brak. On odlazi na spiritističku seansu kako bi razgovarao s pokojnom kćeri ali seansa ne uspijeva.
Kao direktor Filipović prvi put kuša što znači vlast. Otpušta šefa Pejića jer je neradnik i maltretira Aldinu i ostale u poduzeću, iako je Pejić zaslužan što je Filipović postao direktor. Unajmljuje stan gdje živi s Aldinom koja koristi svoj položaj i izigrava šeficu u poduzeću.
Filipović dobije s Aldinom kćer. Odluči ostaviti Maricu i oženiti se Aldinom. Ali ipak pod utjecajem svoje žene koja mu predočava da je nemoralan te pristane da njih dvoje ubiju Aldinu.

Napomena:
Izdavač: A3 data, Zagreb, Hrvatska, 2001
Radio roman u pet nastavaka: Hrvatski radio, 2002

UBOJSTVO ZA PISAĆIM STOLOM


Blaž Domazet je pisac iz provincijskog grada Bukača koji je objavio prvi roman s kojim je postigao veliki uspjeh nakon što je nagrađen na natječaju u Zagrebu. Nađen je ubijen, dok je pisao novi roman, u stanu svoje ljubavnice. Policija ne može naći ubojicu a za njim traga mladi pisac Marko Marković koji je nezaposlen i tajnik je Književnog kluba u Bukaču. Marko sumnja da je Domazeta ubio netko od članova Književnog kluba koje on dobro poznaje. On razgovara s onima koji su poznavali Domazeta i svatko ima drugačije rješenje zagonetnog ubojstva.
Pisci iz Književnog kluba, koji se međusobno ne podnose, su kidnapirani. Nakon nekoliko dana boravka u nekoj kući pušteni su kućama, a otmičar kojeg nisu vidjeli, zaprijetio im je da će ih ubiti ako nastave pisati.
Na kraju Marku se rješenje pokaže u snu. On uspijeva stupiti u telefonski razgovor s piscem Alojzom koji je umirovljenik i prepisuje maturske radnje, a nije član Književnog kluba i koji je ubio Domazeta iz zavisti. Alojz će priznati počinjeno ubojstvo.

Napomena:
Izdavač: Pop & Pop, Zagreb, Hrvatska, 2002.




UDVOJE

Marko, četrdesetogodišnji neafirmirani pisac iz Rijeke, i Gordana, profesionalna prevoditeljica iz Zagreba iste dobi se upoznaju preko agencije za poznanstva. Gordana želi biti pisac ali tu ambiciju neće ostvariti. Kao mlada djevojka imala je vezu s sebičnim piscem Francijem kojemu je sve bila podredila. Marko pak ima za sobom promašeni brak i dvoje djece koja žive s njihovom majkom u Osijeku i koje rijetko viđa jer tako njegova bivša supruga hoće.
Nezaposleni Marko s prisjeća svoje prošlosti, promašenog braka, kako je bio hrvatski vojnik… Rat je razdvojio njegove roditelje a braća su mu otišla živjeti u inozemstvu.
Marko se zaljubljuje u Gordanu no ona ga odbija jer je razočarana u muškarce. Događaju joj se stvari koje ne može objasniti (netko je naziva i prati) i misli da je to Marko, a na kraju nije sigurna da li on uopće postoji. Gordana ponovno sreće Francija no sada ga odbija svjesna njegovih nedostataka.

Napomena:
Izdavač: Triler, Rijeka, Hrvatska, 2003.
Prevedeno na makedonski jezik. Izašlo 2007. godine u izdanju "Sovremenosti" iz Skopja.


LEON, ČAROBNJAKOV UČENIK


Leon je princ iz jednog kraljvstva koji je zarobljen u jednoj kuli. Zarobio ga je njegov brat jer je želio biti kralj a na prijestol Leon, kao stariji, ima pravo. Leon bježi iz kule. Sretne jednog pastira i s njim čuva ovce ali kasnije odluči ići dalje. Slično se događa s jednim alkemičarom, vitezom, bogatašem i vješticom. Leon potom sreće jednog pisca koji piše nezavršenu priču o jednom kralju. Likovi iz te priče ožive a Leon i Pisac ih sreću. Uzrok tome je čarobna tinta. Leon i likovi iz te priče piđu različite verzije nastavka priče koji se ostvaruju.
U jednom kraljevstvu Leon postaje učenik zlog čarobnjaka Antadora.
U kraljevstvu Arkoniji princ Kristijan ne može zaspati ali će mu pomoći Leon i jedan mudrac. Ali čarobnjak Antador će okameniti Kristijana i njegovu obitelj..
Čarobnjak je vratio Leona u mjesta gdje je prije živio s ciljem da on tamo ostane za stalno. Ali Leon to nije htio i vratio se u Arkoniju.
Na kraju je Antadora njegov brat blizanac Kalador zatočio na čarobnom otoku. Leon će nastaviti putovanje u čudesne zemlje.

Napomena:
Izdavač: Žagar, Rijeka, Hrvatska, 2004
Drugo izdanje: Bosanska riječ, Tuzla, Bosna i Hercegovina, 2006

Nema komentara:

Objavi komentar