utorak, 31. ožujka 2009.

KAKO SI ODAVNO MRTAV



Tako je glasio naslov mog prvog romana. Napisao sam ga u Bizovcu kod Osijeka 1989. godine gdje sam tada živio. Pisao sam ga rukom i pretipkao pisaćim strojem. Tekst rukom sam bacio a pretipkanu verziju prvo dao u Izdavačkom centru u Osijek. Oni su to odbili i ja sam ga poslao bratu Goranu koji je tada živio u Zagrebu. On ga je predao tamo jednom, tada poznatom, izdavaču. Izdavač je rukopis odbio. Onda je 1991. godine došao rat u Hrvatskoj i Goran je zatražio azil u Nizozemskoj a rukopis ostao među njegovim stvarima. Te stvari su dali našoj ujakovični Vesni koja je živjela tada u Zagrebu. Poslije se odselila u Moravice kod Ogulina. Rukopis je našla i pročitala ga. Kad sam došao do nje da uzmem rukopis nisam ga našao među Goranovim stvarima! Ona se čudila što ga nema!

Imam namjeru ponovo napisati taj roman, ali to još nisam učinio. Ako bih to uradio bio bi dosta drugačiji od prve verzije. Roman je biografski. Počinje mojim povratkom iz vojske u Puli 1984. i opisuje to vrijeme u Brčkom do mog preseljenja u Bizovac 1988. Vraćam se i u prošlost. Ima puno crnog humora, ironije i fantastike. Govori se najviše o smrti. U njemu su oni koji su bili loši prema meni loše prošli – pokosila ih Božja ruka.

Inače je naslov romana zapravo stih Georga Trakla iz njegove pjesme "Dječaku Elisu". Drugi stih te pjesme naslov je moje drame o narkomanima koja je postavljena na scenu u više verzija, a pod tim naslovom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici 2000. godine. U dramski tekst je umetnuta cijela Traklova pjesma. On je do dans ostao jedna od mojih omiljenih pjesnika.

3 komentara:

  1. Svom tom fenomenologijom smrti neprekidno govorimo o životu. Emili Dikinson, američka pesnikinja, ima veliki broj pesama na tu temu. Snrt je mnogima privlačna zato što je mistična, ništa tu nije jasno osim činjenice da srce stane i čitavo se telo smiri. Šta biva posle? Da li se uopšte bilo šta događa?

    OdgovoriIzbriši
  2. U priči Roberta Sheckleyja "Pitaj šta ti drago" bilog želi dobiti odgovore samo na dva pitanja - Što je Život i Što je Smrt. hoće li ih Čovjek ikad saznati?
    Ljudski je posumnjati da je Smrt pravi Kraj.

    OdgovoriIzbriši

  3. Život je dobar kada imate svoje ljubavi oko sebe, kažem to, jer kad sam imala problema sa svojim ljubavnikom, nikada nisam vidio život kao dobru stvar, ali zahvaljujući dr. AGBAZARI od AGBAZARA TEMPLE, što mi pomaže da bacim čaroliju koja doveo je moj ljubavnik natrag u mene u roku od 48hours. Moj suprug me ostavio za drugu ženu nakon 7 godina braka, ali Dr. AGBAZARA mi pomaže baciti čaroliju koja me je vratila natrag u roku od 48 sati. Neću vam više govoriti o meni, nego ću samo savjetovati one koji imaju problema u vezi s njom ili brakove kako bi kontaktirali Dr. Agbarzara TEMPLE kroz ove detalje;
    ( agbazara@gmail.com ) ili ga nazovite na uslugu Whatsapp: +2348104102662

    OdgovoriIzbriši