petak, 31. srpnja 2009.

30. BROJ "LITERATURNAJE GAZETE"






Upravo je izašao 30. ovogodišnji (6234.) broj "Literaturnaje gazete" (u prijevodu – Književne novine), ruskog tjednika za književnost koji je pokrenuo Puškin 1830. godine, a obnovio Gorki 1929. godine od kada neprekidno izlazi. Njegova web stranica je:


Ovaj stari list za književnost i kulturu nalik je, na primjer, "Hrvatskom slovu" iz Zagreba ili "Književnim novinama" iz Beograda.U ovom broju je niz priloga posvećenih Vasiliju Makaroviču Šukšinu (1929-1974), kultnom ruskom filmskom redatelju, filmskom scenaristu, glumcu i piscu kome se ove godine u Rusiji obilježava 80 godina od rođenja. Sam Šukšin je iz svog bogatog filsmkog opusa izdvojio filmove "Peći-klupe" i "Ljepotica Kalina" u kojima je bio scenarist, redatelj i glumac. Podsjetimo da mu je fim "Živio je takav mladić" bio zapažen na festivalu u Veneciji, a da je dobio državnu nagradu za film "Vaš sin i brat". Šukšin je pisao priče, romane i drame. U ovom broju "Gazete" je objavljena njegova priča (on ju je sam podnaslovio kao "dokumentarnu") "Dojava".
O Šukšinu u ovom broju piše nadahnuti esej znameniti ruski spisatelj Valentin Rasputin te drugi autori. Objavljena su i dva prikaza dviju studija o Šukšinu i časopisu "Roman-gazeta" čiji je novi broj posvećen Šukšinu.
Podsjetimo da je na srpski jezik u prijevodu Radovana Matijaševića 1987. objavljen izbor Šukšinovih priča, a da je jednu njegovu priču Irena Lukšić prevela i uvrstila u svoju antologiju "Jednostavna istina" iz 1998.
U ovom broju "Gazete", na smanjenom broju stranica, nema nekih uobičajenih separata. Možemo pročitati nekoliko pjesama suvremenih ruskih pjesnika, eseja, no ne i priča niti ulomaka iz romana. Kratkih prikaza novih knjiga ima opet priličan broj.
Tu su i razgovori s izdavačima. Ovaj put je došao red na glavnog urednika izdavačke kuće "Koktebel" iz Feodosije.Nisu izostale rubrike "Društvo", "Novija povijest", "Mišljenja", "Diskusija", "Umjetnost", "Televizija", "Kazališni trg", "Moskovski vjesnik", "Čovjek" i "Panorama".
U redovnoj rubrici "Klub 12 stolica" (nazvanoj po poznatom humorističnom romanu Iljfa i Petrova) možemo pročitati humoristično i satirične priče, pjesme, karikature...Popularna "Literaturnaja gazeta" se plasira ne samo u Rusiji već i u cijelom svijetu.

Nema komentara:

Objavi komentar