nedjelja, 3. srpnja 2011.

Jiddu Krishnamurti: SLOBODA I LJUBAV


Možda neki od vas ne razumiju u cijelosti sve ono što sam govorio o slobodi; ali upozoravam, vrlo je važno biti otvoren novim idejama, to je nešto na što niste navikli. Dobro je vidjeti što je lijepo, ali vi morate također uočavati ružne stvari u životu, morate biti spremni na sve. Slično tome, morate biti otvoreni prema stvarima koje možda sasvim ne razumijete, jer koliko više mislite i udubljujete se u stvari koje su možda teške za vas, veća će biti vaša sposobnost da živite sadržajno.

Ne znam jesu li neki od vas zapazili, rano ujutro sunce na vodi. Kako je svjetlo čudesno nježno i kako tamna voda pleše, s jutarnjom zvijezdom iznad drveća, jedinom zvijezdom na nebu. Jeste li ikad zapazili nešto od toga? Ili ste u poslu, tako zauzeti dnevnom rutinom, da ste zaboravili ili nikad niste upoznali raskošnu ljepotu ovoga planeta – ovoga planeta na kojem svi mi moramo živjeti? Sve dok mi nazivamo sebe komunistima ili kapitalistima, hindustima ili buddhistima, muslimanima ili kršćanima, bilo da smo slijepi, hromi, dobri i sretni ovaj planet je naš. Razumijete li? Ovo je naš planet, ne nekoga drugoga, to nije samo planet bogatih, on ne pripada samo moćnim vlastodržcima, eliti ove zemlje, već je ovo naš planet, vaš i moj. Vi niste nitko i ništa, vi također živite na ovom planetu, i vi svi morate živjeti zajedno. Ovo je svijet siromašnih kao što je i bogatih, nepismenih kao i učenih, ovo je naš svijet i mislim kako je veoma važno osjećati to i voljeti ovaj planet, ne samo povremeno u mirno jutro, već sve vrijeme. Mi možemo osjetiti kako je ovo naš svijet i voljeti ga samo kada razumijemo što je sloboda.

Nema nečega takvog kao što je sloboda u današnje vrijeme, mi ne znamo što to znači. Željeli bismo biti slobodni no, ako ste zapazili, svi – nastavnici, roditelji, odvjetnici, policajci, vojnici, političari, biznismeni – čine nešto kako bi sprječavali slobodu. Biti slobodan nije samo činiti što ti se sviđa ili odbaciti izvanjske okolnosti koje vas sputavaju, već u cijelosti razumjeti problem ovisnosti. Znate li što je ovisnost? Vi ovisite od svojih roditelja, zar ne? Vi ovisite od vaših nastavnika, ovisite od kuhara, od poštara, od čovjeka koji će vam donijeti mlijeko i tako dalje. Ova vrsta ovisnosti se može lako razumjeti. Ali postoji ostale dublje vrste ovisnosti koje pojedinac mora razumjeti prije no što može biti slobodan, ovisnost o drugome za svoju sreću. Znate li što znači biti ovisan o drugome za svoju sreću? To je ne samo fizička ovisnost o drugome koja vrlo obavezuje, već unutarnja, psihološka ovisnost od koje proistječe takozvana sreća, kada vi ovisite o nekome, na taj način postajete rob. Ako ste i kao odrasli, emotivno ovisni o svojim roditeljima, ili o svojoj supruzi ili mužu, o guruu, o nekoj ideji onda je to već početak ropstva. Vi ovo ne razumijete – iako većina nas, pogotovo dok su mladi, žele biti slobodni.

Da bismo bili slobodni moramo se suprotstaviti svim unutarnjim ovisnostima, a ne možemo se suprotstaviti ako ne shvaćamo zašto smo ovisni. Sve dok shvatimo i doista odbacimo sve unutarnje ovisnosti mi nikad ne možemo biti slobodni, zato što jedino u tom shvaćanju može biti slobode. Ali sloboda je ne samo reakcija. Znate li što je reakcija? Ako ja kažem nešto što će vas uvrijediti, ako vas oslovim nekim ružnim nadimkom i vi se na mene naljutite, to je reakcija. Reakcija rađa ovisnost, a neovisnost je daljnja reakcija. Ali sloboda nije reakcija, i sve dok ne shvatimo reakciju i ne prevladamo je, mi nikad nismo slobodni.

Znate li što znači voljeti nekoga? Znate li što znači voljeti neko stablo, ili pticu, ili kućnog ljubimca, tako da brinete o njemu, hranite ga, njegujete ga, tako da vam ne daje ništa zauzvrat, tako da vam ne pruža sjenu i da ne ovisi o vama? Većina vas ne voli na takav način, mi ne znamo što to znači zato što je naša ljubav uvijek povezana s tjeskobom, ljubomorom, strahom – što utječe da smo unutar sebe ovisni o drugom, želimo biti voljeni. Mi ne samo volimo i ostavljamo, mi tražimo nešto zauzvrat i u tom traženju postajemo ovisni.

Tako sloboda i ljubav idu zajedno. Ljubav nije reakcija. Ako ja volim tebe zato što ti voliš mene, to je samo trgovina, stvar kupljena na tržnici; to nije ljubav. Ljubav nije tražiti nešto zauzvrat, nije čak ni osjećaj da vi dajete nešto – to je jedino takva ljubav koja može spoznati slobodu. Ali, znate, vi niste odgojeni za to. Vi ste obrazovani u matematici, kemiji, zemljopisu, povijesti, i tu je kraj, zato vaši roditelji samo brinu kako vam pomoći da dobijete dobar posao i da budete uspješni u životu. Ako imaju novaca poslat će vas u inozemstvo, no, kao i u ostalom dijelu svijeta, njihova sva namjera je da postanete bogati i da imate uvaženi položaj u društvu; a kako se više uspinjete to prouzrokuje više bijede za druge, zato što vas to primorava da se natječete, da budete nemilosrdni. Zato roditelji šalju svoju djecu u škole gdje postoji ambicija, natjecanje, gdje uopće nema ljubavi i to je razlog što društvo, kakvo je naše, kontinuirano propada, stalno je u sukobu; iako političari, suci, takozvana elita zemlje, govore o miru, oni ne misle na to.

No vi i ja moramo razumjeti cjelokupni problem slobode. Moramo otkriti za sebe što znači voljeti, jer ako ne volimo mi nikad ne možemo biti zamišljeni, pažljivi, nikad ne možemo biti uviđavni. Znate li što znači biti uviđavan? Kada vidite kamen na putu ugaženom mnogim bosim stopama, vi ga sklanjate ne zato što se to traži od vas, već što suosjećate za drugoga – nije važno tko je on i vi ga možda nikada nećete sresti. Posaditi drvo i njegovati ga, promatrati rijeku i uživati punoću našeg planeta, zapaziti pticu raširenih krila, vidjeti ljepotu toga leta, biti osjetljiv i otvoren prema ovom čudesnom procesu zvanom život – za sve to mora biti slobode; a da biste bili slobodni morate voljeti. Bez ljubavi nema slobode; bez ljubavi sloboda je samo ideja koja ne vrijedi ničemu. Dakle za onog tko razumije i odbacuje unutarnju ovisnost i tko prema tome zna što je ljubav, za njega može biti slobode i to su oni sami koji će stvoriti novu civilizaciju, drugačiji svijet.

Preveo s engleskog: Z. M.

1 komentar:

  1. I am really surprised by the quality of your constant posts.
    Hi. Sir.. You really are a genius, I feel blessed to be a regular reader of such a blog Thanks so much.. -Onlinekaj💕💋 font copy and paste what is love?

    OdgovoriIzbriši