subota, 22. siječnja 2011.

E. R. Burroughs


Edgar Rice Burroughs (1.9. 187519.3. 1950) bio je američki pisac, najpoznatiji po seriji pustolovnih romana o kralju džungle Tarzanu, iako je napisao cijeli niz knjiga iz drugih žanrova.
Ciklus romana o Barsoomu odnosno Marsu, s Johnom Carterom kao glavnim junakom čine romani:




Na srpski jezik je preveden samo roman "John Carter s Marsa" koji sam počeo čitati i odustao jer mi je bilo predjetinjasto. Izvan svake pameti je što su prvo odlučili prevesti zadnji roman u ciklusu (vjerojatno najgori), a ne prvi - "Marsovsku princezu" da bi kasnije nastavili drugi jer ciklus teče kronološki! Čitao sam u enciklopedijama i internetu. Kritičari smatraju u ciklusu kao najbolje "Šahisti Marsa" i "Sintetički čovjek s Marsa".

Ja sam kao mlad pročitao 3-4 romana o Tarzanu koje su prevedene a napisano ih je 24 u ciklusu. To je za sve uzraste, a ne samo za djecu. Opet me čudi zašto nisu prevodili i druge nego je tih pet, prevedenih na hrvatski, preštampavano više puta. Ja sam kao dječak čitao stripove po Tarzanu od kojih su neki bili jako dobri i, čini mi se, držali se originala i u njima je bilo SF elemenata gdje Tarzan sreće pripadnike čudnih naroda, među njima i jedne s repovima i tu su dosta preuzeli od Burroghsa u filmu "Avatar". On je utjecao na mnoge pisce koji su poslije njega pisali o Marsu, a od njih je daleko najbolji genijalni Ray Bradbury koji je pjesnik i ima dosta maestralnih priča o Marsu, a posebno u zbirci "Marsovske kronike". Bradbury je najpoznatiji po romanu "Fahrenheit 451" mada je najbolji u pričama.


Nema komentara:

Objavi komentar